T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Ertuğrul Gazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

 

 

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektöründe; ehil olmayan kişiler tarafından yapılmakta olan sıhhi tesisat, ısıtma ve doğal gaz bina içi tesisatlarının belli bir standarda kavuşturulması, yeni teknolojilerin takip edilmesi ve büyük maliyetlerle elde edilen suyun israfının en aza indirilmesi önemli bir unsurdur. Suyu arıtarak yeniden kullanmak, içilemez suları içilebilir hâle getirmek için yapılan yatırımlar önemli istihdam alanı yaratmıştır.

 

 

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektöründe; ehil olmayan kişiler tarafından yapılmakta olan sıhhi tesisat, ısıtma ve doğal gaz bina içi tesisatlarının belli bir standarda kavuşturulması, yeni teknolojilerin takip edilmesi ve büyük maliyetlerle elde edilen suyun israfının en aza indirilmesi önemli bir unsurdur. Suyu arıtarak yeniden kullanmak, içilemez suları içilebilir hâle getirmek için yapılan yatırımlar önemli istihdam alanı yaratmıştır.

Temiz çevre ve konfora duyulan özlem, ülkemizde de doğal gaz kullanımının hızla yaygınlaşmasında büyük rol oynamıştır. Doğal gaz sektörünün hızlı büyümesi ve rekabetçi ortam, önemli istihdam yaratmıştır. Ayrıca gaz yakan cihazlara getirilen standartlar, bu cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemelerini ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri de bu alanda eğitimli servis elemanı ihtiyacını artırmıştır.

Ülkemizin de taraf olduğu "Ozon Tabakasını incelten Maddelere Dair Montreal Protokolü" ile özellikle soğutma ve iklimlendirme sektöründe yoğun Şekilde kullanılan kloroflorokarbonların (soğutucu akışkanların) kullanılması ve bazılarının tüketiminin bir takvim çerçevesinde azaltılarak kullanımdan kaldırılmasına ilişkin yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu bağlamda, Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda ilgi Yönetmelik'teki hususlara uygulamalı olarak yer verilmiŞtir.

Kentsel yaşamda; soğuk zincir, hijyen ve konfora ait uygulamalar her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Özellikle iklimlendirme ve havalandırma sistemlerine ait konfor klima santralleri, frigorifik sistemler, araç klimaları, soğutma grupları, fancoil üniteleri, filtreler, buharlı nemlendiriciler, hava kontrol sistemleri, sektörde; yüksek bilgi birikimine sahip, konusunda deneyimli teknik personele olan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır.

Tesisat Teknolojisi ve iklimlendirme Alanı Öğretim Programı, sektörün bu ihtiyacını karşılamaya yönelik olması nedeniyle önemlidir.

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı altında;

 

1.Yapı tesisat sistemleri,

2.Soğutma sistemleri

3.İklimlendirme sistemleri dallarında öğretim programları hazırlanmıştır.

 

 

DAL PROGRAM TANIM VE AMAÇLARI

1. YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ

Tanımı: Yapı tesisat teknisyeninin sahip olması gereken; yapılarda sıhhi tesisat, atık su tesisatı, yangın tesisatı,ısıtma ve doğal gaz iç tesisatı ile ilgili montaj, bakım, onarım ve işletmesini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında yapı tesisat teknisyeninin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

Tanımı: İklimlendirme sistemleri teknisyeninin sahip olması gereken ev ve ticari tip klima cihazları, havalandırmasistemleri, ısı pompası uygulamaları ve endüstriyel iklimlendirme sistemleri ile ilgili montaj, bakım, onarım veişletmesini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında, iklimlendirme sistemleri teknisyeni mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiĢtirmek amaçlanmaktadır.

 

 

İSTİHDAM ALANLARI

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,

2. Yakıcı cihazların servislerinde,

3. Fabrikaların kazan dairelerinde,

4. Doğal gaz taahhüt firmalarında,

5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,

6. Klima servislerinde,

7. Soğutma servislerinde,

8. Ticari tip soğutucu üreten firmalarda,

9. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında,

10. Soğuk hava depolarında,

11. Frigorifik araç ve araç klima servislerinde,

12. Beyaz eşya servislerinde,

13. Eğitim aldığı dal ile alakalı kamu kurumlarında ve özel

işletmelerde çalışabilirler.

 

 

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2.MEzun Olduğu lana ait işyeri açma belgesi verilir.

3. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

4. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

5. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

 

Okulumuzda  bünyesinde ise Yapı tesisat Sistemleri dalı mevcuttur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.05.2013 - Güncelleme: 04.06.2022 23:25 - Görüntülenme: 9294
  Beğen | 0  kişi beğendi