T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Ertuğrul Gazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İnşaat Teknolojileri Alanı

İnşaat sanayi, hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli dinamik bir gelişim içindedir. Bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar. Son yıllarda meydana gelen depremler, binaların daha kaliteli malzeme, işçilik ve kurallara uygun olarak yapılması için yeni planlamalar gerektirmiştir. 

İnşaat Teknolojisi alanında yeterli eğitimin verilememiş olması, bu sektörün iş gücünde vasıfsız elemanların çalışmasına neden olmakta ve bu durum üretimde kaliteyi düşürmektedir. Ayrıca çok amaçlı kullanılan yapıların, can ve mal güvenliği açısından yeterli dayanımda olması zorunludur.

İnşaat Teknolojisi alanı programında okulumuzda bulunan dallar;

1. Mimari Yapı Teknik Ressamlığı,

2. Statik Yapı Teknik Ressamlığı,

3. Ahşap Yapı Sistemleri

4. PVC ,Cephe Sistemleri Kaplamacılığı

5. İç Mekan Teknik Ressamlığı,      dalları yer almaktadır.

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANIN TANIMI

İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. MİMARİ YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI

Tanımı: Mimari yapı teknik ressamlığında proje çizimi, röleve ve maket yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: İnşaat Teknolojisi alanında, yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. STATİK YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI

Tanımı: Statik yapı teknik ressamlığında proje çizimi konusunda yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal programıdır.

Amacı: İnşaat teknolojisi alanında yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3.AHŞAP YAPI SİSTEMLERİ

Tanımı: Ahşap doğrama ve kaplamacılığı, yapılara ait doğrama, kaplama ve çizim işlerini yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: İnşaat teknolojisi alanında ahşap doğrama ve kaplamacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. PVC ,CEPHE SİSTEMLERİ KAPLAMACILIĞI

Tanımı: Plastik doğrama imalât ve montajcılığı; PVC doğramaların çizim, imalat ve montajı ile ilgili işlemlerin yapılması konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: İnşaat teknolojisi alanında plastik doğrama imalat ve montajcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

5. İÇ MEKAN TEKNİK RESSAMLIĞI

Tanımı: İç mekân teknik ressamlığında iç mekân proje çizimi ve röleve yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal programıdır.

Amacı: İnşaat teknolojisi alanında İç mekân teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

İnşaat Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Devlet Demir Yolları,

2. Devlet Su İşleri,

3. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları,

4. Belediyeler,

5. İller Bankası,

6. Bayındırlık hizmetleri,

7. Havayolları,

8. Petrol araştırmaları,

9. Tapu kadastro,

10. Mimarlık büroları,

11. İnşaat mühendisliği büroları,

12. Harita mühendisliği büroları,

13. PVC İmalat ve montaj sektörü,

14. Ahşap doğrama ve kaplamcılık atölyeleri,

15. Beton santralleri,

16. İnşaat laboratuarları ,

17. Yapımcı inşaat firmaları vb. yerlerde çalışabilirler.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.05.2013 - Güncelleme: 04.06.2022 20:04 - Görüntülenme: 5605
  Beğen | 1  kişi beğendi