ANKARA / SİNCAN - Ertuğrul Gazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ÖĞRENCİLERİMİZ TESİSAT TEKNOLOJİSİ ALANINDA YENİLİKÇİ KAYNAKÇILIK UYGULAMALARI PROJESİ İLE İTALYA´DAYIZ

Tesisat Teknolojisi Alanında Yenilikçi Kaynakçılık Uygulamaları projesi

İtalya hareketliliği raporu

Katılımcılar:

Feyzullah Çağrı ÇITAK    : Refakatçı öğretmen

Sedat Doğan SALMAN  : Öğrenci

Ömer Faruk DERMAN   : Öğrenci

Mert AYDIN                       : Öğrenci

Burak Can KARTAL          : Öğrenci

Emre EKİCİ                         : Öğrenci

Güray YILMAZ                  : Öğrenci

Hareketlilik süresi           : 14 gün, 31 Mart- 13 Nisan

Tesisat Teknolojisi´nin önemli yapı taşları arasında bulunan ve ülkemizde önemli imalat yöntemlerinden biri olan kaynak teknolojisinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bunun en temel nedeni; kaynaklı imalat yapılan sektörlerin hızla gelişmesi ve ülkemizde bu alanlardaki imalatların yaygınlaşmasıdır. Yeni malzeme araştırmalarının artması, buna bağlı olarak kaynak tekniklerinin gelişmesi, kaynak makinesi ve donanımlarında yeni buluşların olması, ülkemizdeki kalifiyeli, yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip, sürekli gelişen ve yenilenen kaynak tekniklerini uygulayabilen teknik eleman ihtiyacının artmasına neden olmuştur. Bu bağlamda eksiklerimizi gidermek ve kaynak teknolojileri hakkındaki gelişmeleri görmek için Tesisat Teknolojisi Alanında Yenilikçi Kaynakçılık Uygulamaları projesi kapsamında iki haftalık İtalya ziyaretimizi 31 Mart 13 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Pescara yakınında Chieti ilindeki Istituto Tecnico Industriale Luigi Di Savoia adlı meslek lisesine gitmek üzere buluştuk. Okulda Elektrik Ark ve MİG kaynağı uygulamalarını inceledik. Kaynak makineleri ve donanımlarını yakından inceleme fırsatı bulduk. Donanımları nispeten gelişmiş ve modern, ayrıca atölye alanını verimli kullanıyorlar. Atölyede iş sağlığı ve güvenliğine önemli ölçüde dikkat edilmiş. Kaynak bölümünden sonra okulun makine, elektronik ve kimya bölümünü gezdik, mekanik laboratuvarını inceleme fırsatı bulduk, bu bölümlerde nasıl bir eğitim verildiğini gözlemledik.

Daha sonra Chieti ilinin tarihi sokaklarında gezip etrafı gördük. İtalya´nın yöresel yemeklerinden pizzayı tattık. Yemekten sonra toplantı yapıp, kültürel gezi için (Pisa-Viareggio-Floransa) planlama yaptık.  Chieti´de arkeoloji müzesi olan Museo Archeologico Nazionale "La Civitella" yı ziyaret edip tarihi eserleri gördük.

İki gün Chieti ilindeki Istituto Professionale Di Stato Per L´Industria E L´Artigianato  "U. Pomilio adlı meslek lisesini ziyaret ettik. Okulda öncelikle toplantı salonunda okul ve eğitim hakkında bilgiler verildi ve Erasmus projesi ile okullarına ziyarete gelen öğrencilere yönelik çalışmalardan bahsedildi. Okulda Elektrik Ark, oksi-asetilen, füzyon ve TIG kaynağı eğitim çalışmalarını gözlemledik ve uygulama yapma fırsatı bulduk.  Kaynak makineleri ve donanımlarını yakından inceledik. Bu okulun donanımları da nispeten gelişmiş ve moderndi. Eğitim ve uygulama sırasında iş sağlığı ve güvenliği bu okulda da önem verilen bir husustu.

Istituto Tecnico Industriale Luigi Di Savoia meslek lisesini Robotik çalışmalarını görmek ve uygulamalara katılmak üzere tekrar ziyaret ettik. Bize burada Robotik Montaj hakkında kısa bilgi verildikten sonra uygulamasını yaptık. Önce Lego gibi parçalar verildi bunların arasında ana kart, motorlar ve sensörleri belli bir planda birleştirdikten sonra ana karta bilgisayar ile komutlar yükledik. Böylece Lego ile yaptığımız robota verdiğimiz komut ile hareket ettirip bir parçayı bir yerden alıp bir yere koymasını sağladık.

Bu eğitim bizim kendi alanımızla ilgili iklimlendirme ve soğutmada, kazan dairelerinde, tam otomatik kaynak makinelerinde sistemin nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olmuştur.

10 Nisan 2019

Bugün Chieti ilinin bir kasabası olan Vasto´ya gittik. Burada kaynak teknolojilerini yakından izleyebileceğimiz, BMW, Mercedes gibi önemli kuruluşlara parça üreten TMC fabrikasına ziyaret ettik.  Fabrika yetkilileri üretimin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verdi. Özellikle hassas olması gereken karmaşık parçaların nasıl üretildiğini anlattı. Robotik kaynakları gözlemleme fırsatı bulduk.

Sonuç olarak proje kapsamında yaptığımız bu ziyaret bize hem mesleki hem de kültürel bakımından çok büyük birikim sağlamış durumdadır.

Bize bu fırsatı verenler, projeyi Hazırlayan Müdür Baş Yardımcımız Gülay ÇELİK, Bölüm şefimiz Atilla ERGÜL ve Müdürümüz Süleyman CÜNEYDİOĞLU´na teşekkürü bir borç biliriz. Ayrıca bize hem burada hem italya´da yardımcı olan Cengiz Proje ve Submeet şirketlerine ve yetkililerine şükranlarımızı sunarız. Son olarak; bu tür projelerin hem biz öğretmenlere hem de öğrencilerimize çok önemli katkılar yaptığını belirtir projelerin devamlı olmasının önemini belirtmek isteriz.

Yayın: 15.05.2019 - Güncelleme: 03.06.2020 11:01 - Görüntülenme: 4014